16-bit redigering på iPad med Adobe Lightroom Mobile

Adobe har netop udvidet Lightroom-familien med en iPad app under navnet Lightroom Mobile. Og du kan allerede hente app’en på Apples App Store.

Adobe Lightroom Mobile byder på en række simple men stærke redigeringsværktøjer, der er ret intuitive at bruge. App’en synkroniserer automatisk de billeder du har valgt fra din stationære version af Lightroom, så de er tilgængelige på din iPad. Denne funktion er gratis, men for at få det fulde udbytte af app’en, skal du have et abonnement på Adobe Creative Cloud. Naturligvis …

Sync Lightroom fra desktop til iPad

Det bliver ikke tungt at arbejde med

I virkeligheden er det ikke dine RAW- eller DNG-filer der redigeres, men derimod en smart forhåndsvisning af hvert billede. Det betyder, at i stedet for at indlæse billeder i høj opløsning på din tablet, er det en auto-genereret mini-udgave af den rå fil du arbejder med. Alt dette styres via Adobes Cloud Storage service.

I den stationære udgave af Lightroom, vælger du en samling af billeder, der skal synkroniseres til skyen. Herefter er de tilgængelige på app’en Lightroom Mobile. I skyen genereres der som sagt en slags smart forhåndsvisning for hvert billede, i stedet for at indlæse billeder i høj opløsning på din tablet. Denne metode bruger derfor kun en lille del af din tablets hukommelse og minimal båndbredde.

De smarte forhåndsvisninger er detaljeret nok til omfattende billedredigering på din iPad. Alle justeringer du foretager i app’en på din iPad, sync’es automatisk tilbage i skyen – og dermed i Adobes Cloud Storage – og indlejres herefter i den fulde opløsning i dine RAW-, JPEG- eller TIFF-filer.

Mange justeringsmuligheder

Adobe Lightroom Mobile giver dig mulighed for at gøre det samme, som Basic Panelets finjustering gør det i desktop-versionen af Lightroom.

lightroom til ipad

Funktioner som eksponering, kontrast, hvidbalance, fremhævning af lys og skygge er alle tilgængelige via en intuitiv skyder i brugerfladen. Billeder kan desuden roteres og beskæres – endda efter bestemte beskæringsforhold. Der følger 47 filtre og effekter med, der kan overføres ved et enkelt tryk på iPad’en. Effekter fra simulering af filmkorn til kreative sort-hvid toning, over vignettering og skarphed står på menuen. I øvrigt er alle de justeringer du foretager ikke-destruktive – nøjagtigt som i den fulde udgave. Dermed kan du nemt og hurtigt arbejde, mens du er på farten, uden at tabe kvalitet på indholdet. Det er virkelig smart.

Brugerfladen i Adobe Lightroom Mobile er stilren og meget intuitiv. Startskærmen viser alle dine tilgængelige billedsamlinger. Ret godt tænkt! Du kan nulstille enhver individuel redigering, så du er tilbage til standardindstillingen ved blot at dobbelt-tap’e . En global reset-knap giver dig også mulighed for at vende tilbage til et billedes oprindelige indstillinger.

Adobe Lightroom Mobile er tilgængelig i App Store og er kompatibel med iPad mini og iPad Air, samt iPad 2 og senere modeller. App’en udbydes til Creative Cloud-abonnenter for enkeltpersoner eller grupper, til Photoshop Photography Program, samt i udgaver til studerende og undervisere. Hvis du ikke har et Creative Cloud abonnement, kan du prøvekøre Adobe Lightroom Mobile med en 30 -dages gratis prøveversion.

Officiel Adobe CC Professional, Kenn Römer-Bruhn, siger: Prøv det …!