16-bit redigering på iPad med Adobe Lightroom

Adobe har netop udvidet Lightroom-familien med en mobil app under navnet Lightroom. Adobe Lightroom Mobile byder på en række simple men stærke redigeringsværktøjer, der er ret intuitive at bruge. App’en synkroniserer automatisk de billeder du har valgt fra din stationære version af Lightroom, eller fra cloud udgaven af Lightroom, så de er tilgængelige på din iPad.

Sync Lightroom fra desktop til iPad

Det bliver ikke tungt at arbejde med

I virkeligheden er det ikke dine RAW- eller DNG-filer der redigeres, men derimod en smart forhåndsvisning af hvert billede. Det betyder, at i stedet for at indlæse billeder i høj opløsning på din tablet, er det en auto-genereret mini-udgave af den rå fil du arbejder med. Alt dette styres via Adobes Cloud service.

I den stationære udgave af Lightroom (Classic), vælger du en samling (Collection) af billeder, der skal synkroniseres til skyen. Herefter er de tilgængelige på app’en Lightroom. I skyen genereres der som sagt en slags smart forhåndsvisning for hvert billede, i stedet for at indlæse billeder i høj opløsning på din tablet. Denne metode bruger derfor kun en lille del af din tablets hukommelse og minimal båndbredde.

De smarte forhåndsvisninger er detaljeret nok til omfattende billedredigering på din iPad. Alle justeringer du foretager i app’en på din iPad, sync’es automatisk tilbage i skyen – og dermed i Adobes Cloud – og indlejres herefter i den fulde opløsning i dine RAW-, JPEG- eller TIFF-filer.

Mange justeringsmuligheder

Adobe Lightroom til tablet giver dig mulighed for at gøre det samme, som Basic panelets finjustering gør det i desktop-versionerne af Lightroom.

lightroom til ipad

Funktioner som eksponering, kontrast, hvidbalance, fremhævning af lys og skygge er alle tilgængelige via en intuitiv skyder i brugerfladen. Billeder kan desuden roteres og beskæres – endda efter bestemte beskæringsforhold. Der følger filtre og effekter med, der kan overføres ved et enkelt tryk på iPad’en. Effekter fra simulering af filmkorn til kreative sort-hvid toning, over vignettering og skarphed står også på menuen. I øvrigt er alle de justeringer du foretager ikke-destruktive – nøjagtigt som i de fulde udgaver. Dermed kan du nemt og hurtigt arbejde, mens du er på farten, uden at tabe kvalitet på indholdet. Det er virkelig smart.

Brugerfladen i Adobe Lightroom (Cloud) er stilren og meget intuitiv. Startskærmen viser alle dine tilgængelige billedsamlinger. Ret godt tænkt! Du kan nulstille enhver individuel redigering, så du er tilbage til standardindstillingen ved blot at dobbelt-tap’e . En global reset-knap giver dig også mulighed for at vende tilbage til et billedes oprindelige indstillinger.

Adobe Lightroom til mobile enheder er tilgængelig i App Store og er kompatibel med alle nyere iPads. App’en udbydes til Creative Cloud-abonnenter for enkeltpersoner eller teams, til Photoshop Photography Program, samt i udgaver til studerende og undervisere. Hvis du ikke har et Creative Cloud abonnement, kan du prøvekøre Adobe Lightroom i en kort periode.

Officiel Adobe Professional, Kenn Römer-Bruhn, siger: Prøv det!